World Organisations Quiz

By | October 21, 2015

World Organisations Quiz:

Q 1 : The United Nations is considered as a universal organisation. Which organ of rhe united nations fully represents the fact?
A: The Economic and Social Council B: The Security Council
C: The Secretariat D: The General Assembly
Answer : D
Q 2 : Which organ of the United Nations has ceased to be operational?
A: Economic and Social Council B: International Court of Justice
C: Trusteeship Council D: Secretariat
Answer : C
Q 3 : United Nations adapted a Charter of Economic Rights in the year
A: 1969 B: 1974
C: 1956 D: 1964
Answer : B
Q 4 : India was elected as a President of General Assembly of the United Nations in 1953. Who occupied this office on behalf of India?
A: S. Radha Krishnan B: Gopalswamy Iyyengar
C: V.K. Krishna Menon D: Vijayalakshmi Pandit
Answer : D
Q 5 : The headquarters of World Intellectual Property Organisation (WIPO) is located in
A: Paris B: Madrid
C: New York D: Geneva
Answer : D
Q 6 : Besides UK, USA, Germany and Japan the G-7 countries includes
A: Canada, France and Russia B: Canada, Italy and Netherlands
C: France, Netherlands and Russia D: Canada, France and Italy
Answer : D
Q 7 : Which UN body deals with population problem?
Answer : A
Q 8 : The headquarters of the UNESCO is at
A: Rome B: Geneva
C: New York D: Paris
Answer : D
Q 9 : Which is principal organ of the United Nations that as virtually accomplished its object?
A: The Security Council B: The General Assembly
C: The International Court of Justice D: The Trusteeship Council
Answer : D
Q 10 : Which of the following describe correctly the Group of Seven Countries (G-7)?
A: They are developing countries B: They are industrialised countries
C: They are holding Atomic Bomb technology D: They are countries who can launch their own satellites
Answer : B
Q 11 : Which one of the following is not related to disarmament?
Answer : D
Q 12 : Which of the following countries is not a member of Group 15 developing countries?
A: Mexico B: Malaysia
C: Brazil D: Bolivia
Answer : D
Q 13 : The headquarters of Food and Agriculture Organisation is in
A: Washington B: Paris
C: Madrid D: Rome
Answer : D
Q 14 : SAARC is observing a decade(1991-2000) of which of the following?
A: Girl child B: Literacy
C: Health services to rural poor D: Shelter for all
Answer : A
Q 15 : When was the South Asian Association for Regional Co-operation (SAARC) formed?
A: 1985 B: 1982
C: 1986 D: 1987
Answer : A
Q 16 : The five permanent members of UN security council are
A: Japan, West Germany, USSR, UK and USA B: Canada, China, France, USSR and USA
C: Germany, China, USSR, UK and USA D: China, France, USSR, UK and USA
Answer : D
Q 17 : How many former republics of USSR have become members of the Commonwealth of Independent States?
A: 11 B: 10
C: 12 D: 9
Answer : A
Q 18 : Who was the first Indian to be President of UN General Assembly?
A: Mrs. Vijay Lakshmi Pandit B: Ramesh Bhandari
C: Natwar Singh D: Krishna Menon
Answer : A
Q 19 : The International Human Rights Convention adopted by the United Nations in 1990 relates to
A: disabled B: stateless persons
C: migrant workers D: children
Answer : D
Q 20 : Which of the following countries is not a member of G-15?
A: Jamaica B: Indonesia
C: Colombia D: Peru
Answer : C

All the best.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *