Physics Quiz Questions and Answers

By | October 7, 2015

Physics Quiz Questions and Answers:

Q 1 : Planets are
A: luminous heavenly bodies revolving around a star B: non-luminous heavenly bodies
C: luminous heavenly bodies that twinkle D: luminous heavenly bodies that do not twinkle
Answer : B
Q 2 : Natural radioactivity was discovered by
A: Marie Curie B: Ernest Rutherfor
C: Henri Becquerel D: Enrico Fermi
Answer : C
Q 3 : Rainbow is produced when sunlight fall on drops of rain. Which of the following physical phenomena are responsible for this? DiffusionRefractionInternal reflection
A: I, II and III B: I and II
C: II and III D: I and III
Answer : C
Q 4 : One should not connect a number of electrical appliances to the same power socket because
A: this can damage the appliances due to overloading B: this can damage the domestic wiring due to overloading
C: this can damage the electrical meter D: the appliance will not get full voltage
Answer : B
Q 5 : Large astronomical telescopes always use as objective
A: lens B: mirror
C: combinations of lenses D: None of the above
Answer : C
Q 6 : Identify the vector quantity from the following
A: Heat B: Angular momentum
C: Time D: Work
Answer : B
Q 7 : Sound of frequency below 20 Hz is called
A: audio sounds B: infrasonic
C: ultrasonic D: supersonics
Answer : B
Q 8 : RADAR is used for
A: locating submerged submarines B: receiving a signals in a radio receiver
C: locating geostationary satellites D: detecting and locating the position of objects such as aeroplanes
Answer : D
Q 9 : Materials for rain-proof coats and tents owe their water-proof properties to
A: surface tension B: viscosity
C: specific gravity D: elasticity
Answer : A
Q 10 : Point A is at a lower electrical potential than point B. An electron between them on the line joining them will
A: move towards A B: move towards B
C: move at right angles to the line joining A and B D: remain at rest
Answer : B
Q 11 : On a rainy day, small oil films on water show brilliant colours. This is due to
A: dispersion B: interference
C: diffraction D: polarization
Answer : B
Q 12 : Lux is the SI unit of
A: intensity of illumination B: luminous efficiency
C: luminous flux D: luminous intensity
Answer : A
Q 13 : Rectifiers are used to convert
A: Direct current to Alternating current B: Alternating current to Direct current
C: high voltage to low voltage D: low voltage to high voltage
Answer : B
Q 14 : Pick out the scalar quantity
A: force B: pressure
C: velocity D: acceleration
Answer : B
Q 15 : If two bodies of different masses, initially at rest, are acted upon by the same force for the same time, then the both bodies acquire the same
A: velocity B: momentum
C: acceleration D: kinetic energy
Answer : B
Q 16 : Out of the following pairs, choose the pair in which the physical quantities do not have identical dimension?
A: Pressure and Young’s modules B: Planck’s constant and Angular momentum
C: Impulse and moment of force D: Force and rate of change of linear momentum
Answer : C
Q 17 : Let a thin capillary tube be replaced with another tube of insufficient length then, we find water
A: will overflow B: will not rise
C: depressed D: change its meniscus
Answer : B
Q 18 : Metals are good conductors of electricity because
A: they contain free electrons B: the atoms are lightly packed
C: they have high melting point D: All of the above
Answer : A
Q 19 : Of the following properties of a wave, the one that is independent of the other is its
A: amplitude B: velocity
C: wavelength D: frequency
Answer : A
Q 20 : Find the maximum velocity for the overturn of a car moving on a circular track of radius 100 m. The co-efficient of friction between the road and tyre is 0.2
A: 0.14 m/s B: 140 m/s
C: 1.4 km/s D: 14 m/s
Answer : D

Hope you are able to get some useful Physics Quiz Questions and Answers. We will soon updates more question. You can also bookmark our portal by pressing CTRL+D.

One thought on “Physics Quiz Questions and Answers

  1. Clifton

    This post is really cool. I have bookmarked it. Do you allow guest post
    on your website ? I can provide high quality posts for you.

    Let me know.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *