Indian Politics Quiz – Questions & Answers

By | October 7, 2015

Indian Politics Quiz:

Q 1 : The office of the prime minister of India
A: rests on coronations B: is created by the Parliament
C: is created by the constitution D: All of the above
Answer : C
Q 2 : The members of the state legislative assemblies are elected for a period of
A: 2 years B: 6 years
C: 5 years D: 3 years
Answer : C
Q 3 : The oath of office is conducted to the president by
A: the speaker of Lok Sabha B: the chief justice of India
C: the vice-president of India D: None of the above
Answer : B
Q 4 : The objective of the Morley-Minto Reforms was
A: extension of provincial assemblies B: to give more powers to local government
C: to abolish the post of secretary of the state for India D: to establish diarchy in provinces
Answer : A
Q 5 : The minimum age required to become the prime minister of India is
A: 25 years B: 30 years
C: 40 years D: 35 years
Answer : A
Q 6 : Mainstream Nationalism in India
A: was characterized by Chauvinism B: aimed at restoration of the Hindu state
C: had national socialism as its ultimate goal D: aimed at emancipation from colonial rule
Answer : D
Q 7 : The preamble to our constitution includes all the following except
A: adult franchise B: equality of status
C: fraternity D: justice
Answer : A
Q 8 : The members of the state legislature exercise control over the council of the ministers through
A: questions and supplementary questions B: criticism of its policies
C: adjournment motion D: All of the above
Answer : D
Q 9 : The Muslim League as a political party was founded in
A: 1906 B: 1909
C: 1915 D: 1919
Answer : A
Q 10 : The parliament works through committees which
A: help the government in the formulation of policy B: exercise effective control over government on a regular and continuing basis
C: ensure that the parliament strictly adheres to the provision of the constitution and the prescribed parliamentary procedure D: both (a) and (b)
Answer : B
Q 11 : The preamble declares India as a sovereign state which implies
A: India is free to conduct her internal affairs B: India is free to conduct her external affairs
C: India is free to conduct here internal as well as external affairs D: None of the above
Answer : C
Q 12 : The Objectives Resolution was unanimously adopted by the Constituent Assembly on
A: 22nd January 1947 B: 26th November 1946
C: 1st October 1948 D: None of the above
Answer : A
Q 13 : The Nagaland State of India cannot be termed as a state because it lacks
A: sovereignty B: bicameral legislature
C: a high court exclusively of its own D: None of the above
Answer : A
Q 14 : The preamble enshrines certain ideals that were first spelt out in
A: the speech by Jawaharlal Nehru on the banks of Ravi when he called for Purana Swaraj B: the Nehru report
C: a resolution adopted at the Karachi session of the Indian National Congress D: the Objectives Resolution adopted by the Constituent Assembly
Answer : D
Q 15 : The members of the standing committee are taken from the Lok Sabha and Rajya Sabha in the ratio of
A: two and one respectively B: three and one respectively
C: four and one respectively D: equal members for both the Houses
Answer : A
Q 16 : The member of a State Public Service Commission can be removed on the ground of misbehavior only after an enquiry has been conducted by the
A: Supreme Court of India B: High Court of the state
C: committee appointed by the president D: None of the above
Answer : A
Q 17 : The national anthem was written by
A: Bankim Chandra Chatterjee B: Rabindranath Tagore
C: Sarat Chandra Chatterjee D: Aurobindo Ghosh
Answer : B
Q 18 : The phrase ‘procedure established by the law’ means
A: the judges in India cannot question the fairness or validity of a law, provided it is within the limits of the constitution B: judges in India can question the fairness or validity of an undue law even if it is within the limits of the constitution
C: judges in India can declare a law invalid simply because in their opinion the law is not due or is unjust D: None of the above
Answer : A
Q 19 : The name of the union given in the Constitution is
A: Hindustan or Bharatavarsha B: India or Hindustan
C: India or Bharat D: Bharatadesh or India
Answer : C
Q 20 : The president can be impeached for
A: violating the constitution B: disregarding Parliament
C: for not taking the prime minister’s advice D: All of the above
Answer : A

Hope candidates are able to get details about Indian Politics Quiz in form of question and answer. We will soon update more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *