Indian Geography Quiz With Answers

By | October 13, 2015

Indian Geography Quiz With Answers:

Q 1 : The oldest mountains in India are
A: Aravalis B: Vindhyas
C: Satpuras D: Nilgiri hills
Answer : A
Q 2 : The oldest oil refinery in India is at
A: Digboi, Assam B: Haldia, near Kolkata
C: Koyali, near Baroda D: Noonmati, Assam
Answer : A
Q 3 : Which of the following drainage systems fall into Bay of Bengal?
A: Ganga, Brahmaputra and Godavari B: Mahanadi, Krishna and Cauvery
C: Luni, Narnada and Tapti D: Both (a) and (b)
Answer : D
Q 4 : Which of the following geographical features have played a great unifying role in strengthening the forces of homogeneity of the Indian people?The expanses of water surrounding the peninsulaThe Himalayan MountainsThe vastness of the countryThe presence of the Indian ocean
A: I B: II
C: I and II D: I, II, III and IV
Answer : D
Q 5 : The outer Himalayas lie between
A: the lease Himalayas and the Indo Gangetic plain B: the foot hills and the Indo Gangetic plain
C: the greater Himalayas and the lesser Himalayas D: Indo-Gangetic plains and the peninsula
Answer : A
Q 6 : The south-west monsoon contributes ____ of the total rain in India.
A: 86% B: 50%
C: 22% D: 100%
Answer : A
Q 7 : which atomic power station in India is built completely indigenously?
A: Kalpakkam B: Narora
C: Rawat Bhata D: Tarapore
Answer : A
Q 8 : Which of the following union territories of India has the highest density of population per sq km?
A: Pondicherry B: Lakshadweep
C: Delhi D: Chandigarh
Answer : C
Q 9 : Which of the following groups of states has the largest deposits of iron ore?
A: Andhra Pradesh and Karnataka B: Bihar and Orissa
C: Madhya Pradesh and Maharashtra D: West Bengal and Assam
Answer : B
Q 10 : Which of the following groups of rivers originate from the Himachal mountains?
A: Beas, Ravi and Chenab B: Ravi, Chenab and Jhelum
C: Sutlej, Beas and Ravi D: Sutlej, Ravi and Jhelum
Answer : A
Q 11 : The originating in the Himalayan mountain complex consists of how many distinct drainage systems of the Indian Subcontinent?
A: Two B: Three
C: Four D: Five
Answer : B
Q 12 : The watershed between India and Myanmar is formed by
A: the Naga hills B: the Garo hills
C: Khasi hills D: the Jaintia hills
Answer : A
Q 13 : Which of the following crops needs maximum water per hectare?
A: Barley B: Maize
C: Sugarcane D: Wheat
Answer : C
Q 14 : Which of the following measures are effective for soil conservation in India? Avoiding crop rotation Afforestation Encouraging the use of chemical fertilizers Limiting shifting cultivation
A: I and II B: II and IV
C: III and IV D: I, II and III
Answer : B
Q 15 : Which of the following groups of rivers have their source of origin in Tibet?
A: Brahmaputra, Ganges and Sutlej B: Ganges, Sutlej and Yamuna
C: Brahmaputra, Indus and Sutlej D: Chenab, Ravi and Sutlej
Answer : C
Q 16 : The refineries are Mathura, Digboi and Panipat are set up by
A: Indian Oil Corporation Ltd. B: Hindustan Petroleum Corporation Ltd.
C: Bharat Petroleum Corporation Ltd. D: Crude Distillation unit of Madras Refineries Ltd.
Answer : A
Q 17 : The India’s highest annual rainfall is reported at
A: Namchi, Sikkim B: Churu, Rajasthan
C: Mawsynram, Meghalaya D: Chamba, Himachal Pradesh
Answer : C
Q 18 : The present forest area of India, according to satellite data, is
A: increasing B: decreasing
C: static D: decreasing in open forest area but increasing in closed forest area
Answer : B
Q 19 : Which among the following is/are the major factor/factors responsible for the monsoon type of climate in India?LocationThermal contrastUpper air circulationInter-tropical convergence zone
A: I B: II, III
C: II, III and IV D: I, II, III and IV
Answer : D
Q 20 : The percentage of earth surface covered by India is
A: 2.4 B: 3.4
C: 4.4 D: 5.4
Answer : A

We will soon updates more Indian geography quiz questions and answer in upcoming days.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *