Indian Culture Quiz

By | October 21, 2015

Indian Culture Quiz:

Q 1 : The National Song of India was composed by
A: Rabindranath Tagore B: Bankim Chandra Chatterji
C: Iqbal D: Jai Shankar Prasad
Answer : B
Q 2 : The last Mahakumbh of the 20th century was held at
A: Nasik B: Ujjain
C: Allahabad D: Haridwar
Answer : D
Q 3 : The dance encouraged and performance from the temple of Tanjore was
A: Kathakali B: Odissi
C: Kathak D: Bharatanatyam
Answer : D
Q 4 : The head quarters of Sahitya Akademi is at
A: Mumbai B: Chennai
C: New Delhi D: Kolkata
Answer : C
Q 5 : Kathak is a classical dance of
A: North India B: Tamilnadu
C: Manipur D: Kerala
Answer : A
Q 6 : ‘Madhubani’, a style of folk paintings, is popular in which of the following states in India?
A: Uttar Pradesh B: Rajasthan
C: Madhya Pradesh D: Bihar
Answer : D
Q 7 : Thillana is a format of
A: Kuchipudi B: Odissi
C: Baharatanatyam D: Kathak
Answer : C
Q 8 : The National Anthem was first sung in the year
A: 1911 B: 1913
C: 1936 D: 1935
Answer : A
Q 9 : Which of the following dances is a solo dance?
A: Ottan Thullal B: Kuchipudi
C: Yakshagana D: Odissi
Answer : A
Q 10 : ‘Kathakali’ is a folk dance prevalent in which state?
A: Karnataka B: Orissa
C: Kerala D: Manipur
Answer : C
Q 11 : Which of the following places is famous for Chikankari work, which is a traditional art of embroidery?
A: Lucknow B: Hyderabad
C: Jaipur D: Mysore
Answer : A
Q 12 : Kalchakra ceremony is associated with which of the following ceremonies?
A: Hinduism B: Buddhism
C: Jainism D: Islam
Answer : B
Q 13 : In which of the following festivals are boat races a special feature?
A: Onam B: Rongali Bihu
C: Navratri D: Pongal
Answer : A
Q 14 : Who composed the famous song ‘Sare Jahan SeAchha’?
A: Jaidev B: Mohammad Iqbal
C: Bankim Chandra Chattopadhyay D: Rabindranath Tagore
Answer : B
Q 15 : The book of Parsis is
A: Torah B: Bible
C: Zend Avesta D: Gita
Answer : C
Q 16 : The Rath Yatra at Puri is celebrated in honour of which Hindu deity
A: Ram B: Jaganath
C: Shiva D: Vishnu
Answer : B
Q 17 : Which of the following Akademis is responsible for fostering the development of dance, drama and music in India?
A: National School of Drama B: Sangeet Akademi
C: Sahitya Akademi D: Lalit Kala Akademi
Answer : B
Q 18 : Which of the following folk dance forms is associated with Gujarat?
A: Nautanki B: Garba
C: Kathakali D: Bhangra
Answer : B
Q 19 : Mohiniattam dance from developed originally in which state?
A: Tamil Nadu B: Orissa
C: Kerala D: Karnataka
Answer : C

Soon updates more.

One thought on “Indian Culture Quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *