General Science – Quiz Questions

By | September 30, 2015

General Science Questions With Answers:

Q 1 : Detergents used for cleaning clothes and utensils contain?
A: bicarbonates B: bismuthates
C: sulphonates D: nitrates
Answer : C
Q 2 : Epoxy resins are used as
A: detergents B: insecticides
C: adhesives D: moth repellents
Answer : C
Q 3 : Which of the following is commonly called a ‘polyamide’?
A: Terylene B: Nylon
C: Rayon D: Orlon
Answer : B
Q 4 : Which type of fire extinguisher is used for petroleum fire?
A: Powder type B: Liquid type
C: Soda acid type D: Foam type
Answer : A
Q 5 : Which is/are the important raw material(s) required in cement industry?
A: Gypsum and Clay B: Clay
C: Limestone and Clay D: Limestone
Answer : C
Q 6 : Deep blue colour is imparted to glass by the presence of
A: cupric oxide B: nickel oxide
C: cobalt oxide D: iron oxide
Answer : C
Q 7 : In vulcanisation, natural rubber is heated with
A: Carbon B: Silicon
C: Sulphur D: Phosphorous
Answer : C
Q 8 : How does common salt help in separating soap from the solution after saponification?
A: By decreasing density of Soap B: By decreasing solubility of Soap
C: By increasing density of Soap D: By increasing solubility of Soap
Answer : B
Q 9 : What are the soaps?
A: Salts of silicates B: Mixture of glycerol and alcohols
C: Sodium or potassium salts of heavier fatty acids D: Esters of heavy fatty acids
Answer : C
Q 10 : The major ingredient of leather is
A: collagen B: carbohydrate
C: polymer D: nucleic acid
Answer : A
Q 11 : Optic fibres are mainly used for which of the following?
A: Musical instruments B: Food industry
C: Weaving D: Communication
Answer : D
Q 12 : Rayon is chemically
A: cellulose B: pectin
C: glucose D: amylase
Answer : A
Q 13 : Wood is the main raw material for the manufacture of
A: paint B: paper
C: ink D: gun powder
Answer : B
Q 14 : Which of the following is a protein?
A: Natural rubber B: Starch
C: Cellulose D: None of these
Answer : A
Q 15 : Which of the following is used for removing air bubbles from glass during its manufacture?
A: Arsenous oxide B: Potassium carbonate
C: Soda ash D: Feldspar
Answer : A
Q 16 : Soap is a mixture of sodium or potassium salts of
A: dicarboxylic acids B: monocarboxylic acids
C: glycerol D: tricarboxylic acids
Answer : B
Q 17 : Gypsum is added to cement clinker to
A: increase the tensile strength of cement B: decrease the rate of setting of cement
C: facilitate the formation of colloidal gel D: bind the particles of calcium silicate
Answer : B
Q 18 : Paper is manufactured by
A: Wood and resin B: Wood, sodium and bleaching powder
C: Wood, calcium, hydrogen sulphite and resin D: Wood and bleaching powder
Answer : C
Q 19 : The vast resources of unutilised natural gas can be used in the production of
A: graphite B: Synthetic petroleum
C: fertilisers D: carbide
Answer : C
Q 20 : Glass is made of the mixture of
A: quartz and mica B: sand and silicates
C: salt and quartz D: sand and salt
Answer : B

Soon we will update more question in general science topic. So Bookmark our website by Pressing CTRL+D for grabbing more quiz questions.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *