Famous Places in India Quiz

By | October 20, 2015

Famous Places in India Quiz:

Q 1 : Central Arid Zone Research Institute is located in
A: Bihar B: Gujarat
C: Rajasthan D: Madhya Pradesh
Answer : C
Q 2 : The ‘satellite freight city’ is being developed near which of the following cities?
A: New Delhi B: Orissa
C: Guragon D: Kolkata
Answer : C
Q 3 : Where is the National Institute of Virology situated?
A: Pune B: Delhi
C: Kolkatta D: Madra
Answer : A
Q 4 : The ‘Char Minar’ is in
A: Ahmedabad B: Hyderabad
C: Delhi D: Sikri
Answer : B
Q 5 : ‘Vijay Stambha’ is situated in
A: Jaipur B: Agra
C: Delhi D: Chittor
Answer : D
Q 6 : Largest Mint in India is located at
A: Nasik B: Kolkata
C: Hyderabad D: Mumbai
Answer : B
Q 7 : The first person of Indian origin to be appointed as a judge in U.S. is
A: P.A.Sangma B: Basava Rajeswari
C: R.C.Bharadwaj D: Ridhi Desai
Answer : D
Q 8 : The first nuclear reactor in India is
A: Dhurva B: Harsha
C: Vipula D: Apsara
Answer : D
Q 9 : The first Indian Satellite launched from Soviet Cosmodrome is?
A: Bhaskara B: Bharat
C: Rohini D: Aryabhatta
Answer : D
Q 10 : The largest and the oldest museum of India is located in the state/union territory of
A: New Delhi B: West Bengal
C: Andhra Pradesh D: Uttar Pradesh
Answer : B
Q 11 : Where is the headquarters of Oil and Natural Gas Commission?
A: Dehradun B: Vadodara
C: Digboi D: Mumbai
Answer : A
Q 12 : Golden Temple is situated in
A: New Delhi B: Agra
C: Amritsar D: Mumbai
Answer : C
Q 13 : Siachen is a
A: desert frontier zone between India and Pakistan B: frontier zone between China and India
C: frontier zone between India and Myanmar D: glacier frontier zone between India and Pakistan
Answer : D
Q 14 : Which of the following place is famous for its gigantic rock-cut statue of Buddha?
A: Bamiyan B: Borobudur
C: Anuradhapuram D: Angor Vat
Answer : A
Q 15 : Indian School of Mines is located in
A: Dhanbad B: Asansol
C: Tatanagar D: Rourkela
Answer : A
Q 16 : ‘Apsara’ is the name of India’s first
A: Railway Locomotive B: Helicopter
C: Nuclear Reactor D: Ground Battle Tank
Answer : C
Q 17 : The first ‘Financial Service Park’ for industry being set up at
A: Guragaon B: Surat
C: Bangalore D: Pune
Answer : A
Q 18 : Who was the first Indian to go into space?
A: Ravi Malhotra B: Satish Dawan
C: Kalpana Chawla D: Rakesh Sharma
Answer : D
Q 19 : The first electric train of India ‘Deccan Queen’ was run between
A: Howrah and Delhi B: Bombay and Surat
C: Kalyan and Pune D: New Delhi and Madras
Answer : C
Q 20 : India’s first ‘Ladies Special’ Suburban train was started by which of the Indian Railway Zone?
A: Southern B: Northern
C: Western D: Eastern
Answer : C

Soon Updates.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *