Books and Authors Quiz

By | October 18, 2015

Books and Authors Quiz:

Q 1 : Who is the author of ‘India Wins Freedom’?
A: Dominique Lapierre B: Maulana Azad
C: Khan Abdul Gaffar Khan D: Jawaharlal Nahru
Answer : B
Q 2 : The author of the book ‘Waiting for the Mahatma’ is
A: R.K. Narayan B: N.A. Palkhiwala
C: Amrita Pritam D: Manohar Malgonkar
Answer : A
Q 3 : Which is not a correct combination?
A: Prithivi Raj Raso – Chand Bardai B: Idols – Sunil Gavaskar
C: Midnight Children – A. Sanderson D: Meghdoot – Kalidaas
Answer : C
Q 4 : The famous book ‘The Daughter of the East’ is written by
A: Ms. Taslima Nasreen B: Ms. Benazir Bhutto
C: Ms. Aunsan Suu Kyi D: Ms. Bandaranaike Sirimavo
Answer : B
Q 5 : David Copperfield is the name of
A: novel B: famous actor
C: poem D: writer
Answer : A
Q 6 : Who is the author of ‘Betrayal of the Defence Forces’?
A: Vishnu Bhagat B: Tarun Tejpal
C: George Fernandes D: Jaswant Singh
Answer : A
Q 7 : The book ‘The Man who knew Infinity’ by Robert Kanigel is the biography of
A: Srinivasa Ramanujan B: Sir C. V. Raman
C: Homi Bhabha D: Vikram Sarabhai
Answer : A
Q 8 : The book ‘Gulliver’s Travels’ was written by
A: Alexandra Dumas B: Charles Lamb
C: Charles Dickens D: Jonathan Swift
Answer : D
Q 9 : Who is the author of the book ‘Naked Triangle’?
A: R.K.Narayan B: Amrita Pritam
C: Balwant Gargi D: Khushwant Singh
Answer : C
Q 10 : ‘Maya Memsaab’ is a film directed by
A: Shyam Benegal B: Ketan Mahta
C: Bhupen Hazarika D: Tapan Sinha
Answer : B
Q 11 : Who has written the famous book ‘Mankind and Mother Earth’?
A: Arnold Toynbee B: Leo Tolstoy
C: John Ruskin D: Bertrand Russel
Answer : A
Q 12 : ‘Man without society is either a beast or a God’. Who said this?
A: Plato B: Gandhi
C: Aristotle D: Henry Maine
Answer : C
Q 13 : The original name of ‘Mahabharata’ is
A: Katha Saritsagar B: Jai Samhita
C: Vrahat Katha D: Rajatarangini
Answer : B
Q 14 : The serial ‘India’s Rajiv’ was produced and directed by
A: Simmi Garewal B: Satyajit Ray
C: Shyam Benegal D: Mira Nair
Answer : A
Q 15 : ‘Nature never did betray the heart that loved her’ is a quotation from
A: W.Wordsworth B: J.Brayon
C: P.B.Shelly D: J.Keats
Answer : A
Q 16 : ‘Eight Lives’ is a book written by
A: Raja Ramana B: Savita Ambedkar
C: Mahesh Yogi D: Raj Mohan Gandhi
Answer : D
Q 17 : Who has written the book ‘The Famished Road’?
A: Ian Austin B: V.S. Naipaul
C: Ben Okri D: Zola Emile
Answer : C
Q 18 : Who has written the book ‘Kashmir – Behind the Vale’?
A: L. Ramdas B: Lt. Gen. Dipendra Singh
C: M. J. Akbar D: Lt. Gen. S. C. Sardeshpande
Answer : C
Q 19 : Who is the author of the book ‘No Full Stops in India’?
A: Raj Mohan Gandhi B: Shyam lal
C: E.M. Forster D: Mark Tully
Answer : D
Q 20 : Who directed the world famous film ‘The Gandhi’?
A: Ben Kingsley B: Satyajit Ray
C: Mrinal Sen D: Richard Attenborough
Answer : D

All the best for your examination.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *