Biology Quiz Questions and Answers

By | October 13, 2015

Biology Quiz Questions and Answers:

Q 1 : Plants are killed in winter by frost
A: because of desiccation and mechanical damage to the tissues B: because no photosynthesis takes place at such low temperature
C: because respiration ceases at such low temperature D: because there is no transpiration
Answer : A
Q 2 : Number of chromosomes in Down’s syndrome is
A: 46 B: 47
C: 48 D: 49
Answer : B
Q 3 : Rain water helps to increase the ____ to some extent.
A: phosphorous contents B: nitrogen contents
C: calcium contents D: potash contents
Answer : C
Q 4 : Mumps is a disease caused by
A: fungus B: bacterium
C: virus D: None of these
Answer : C
Q 5 : Most abundant tissues of our body are
A: muscular B: connective
C: epithelial D: nervous
Answer : B
Q 6 : Most common disease of poultry in India is
A: fowl pox B: tick fever
C: ranikhet D: coryza
Answer : C
Q 7 : Ptyalin is an enzyme produced in the
A: salivary glands B: pituitary glands
C: thyroid glands D: pancreas
Answer : A
Q 8 : Nitrogen is fixed in ecosystems in ways stated below. Which one of the statements below is false?
A: By cyanobacteria B: By electrical discharges in the atmosphere
C: By industrially synthesised fertilizer D: By denitrification
Answer : D
Q 9 : Pollen grains in plants are produced in
A: roots B: leaves
C: flower D: stem
Answer : C
Q 10 : Pollination by wind is called
A: anemophily B: hydrophily
C: zoophily D: entomophily
Answer : A
Q 11 : Mutation is
A: a factor responsible for plant growth B: a change which affects the offspring of F2 generation only
C: a change that is inherited D: a change which affects the parents
Answer : C
Q 12 : Oxyreductases, transferases, hydrolases, lyases, isomerases and ligases are all classes of
A: hormones B: enzymes
C: proteins D: vitamins
Answer : B
Q 13 : Radish is a
A: bulb B: conn
C: modified root D: tuber
Answer : C
Q 14 : Outer covering of virus made up of protein is
A: capsid B: coat
C: virion D: viriod
Answer : A
Q 15 : Movements due to light are shown by
A: flowering plants B: lower plants
C: all land plants D: all the plants
Answer : A
Q 16 : Our major foods, fibres, spices, fruits and beverage crops are
A: flowering plants B: gymnosperms plants
C: pteridophytes D: bryophytes
Answer : A
Q 17 : Organic Substances which, in very small amounts, control growth and development called
A: vitamins B: hormones
C: enzymes D: None of the above
Answer : B
Q 18 : Radioactivity is a phenomenon of the spontaneous emission of
A: protons (alpha particles) B: electrons (beta particles)
C: gamma rays (short wave electromagnetic waves) D: All of the above
Answer : D
Q 19 : Plants that grow under average temperature and moisture are called
A: halophytes B: hydrophytes
C: mesophytes D: xerophytes
Answer : C
Q 20 : One day you wake with a sore throat and a runny nose. Your doctor takes a swab from your throat, sends it to a lab, and telephones you the next day to say that antibiotic will not help you get better. Which of the following is the most likely reason for the doctor’s statement?
A: Having waited a day, it is too late to take an antibiotic B: You need an antiseptic, not an antibiotic
C: You need to be vaccinated instead of taking an antibiotic D: You are infected by a virus
Answer : D

Hope our readers are able to get all required details about biology quiz questions and answers and will soon updates more in upcoming days.

One thought on “Biology Quiz Questions and Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *